Mam problem z równaniem trygonometrycznym.
\(\displaystyle{ cos(x+\frac{\pi}{6})=sin2x}\).
Próbowałem rozpisać lewą strone ze wzoru na sumę kątów \(\displaystyle{ cos(\alpha+\beta)=cos\alpha cos\beta-sin\alpha sin\beta}\) ale jakoś mi to nie wychodzi.
Z góry dziękuje za pomoc.
Rozwiązać równanie
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Rozwiązać równanie
Nie ma sensu tak. Zauważ taką zależność: \(\displaystyle{ cos x=sin(x+\frac{\pi}{2})}\).
Z Twojego równania otrzymujemy teraz:
\(\displaystyle{ sin(x+\frac{\pi}{6}+\frac{\pi}{2})=sin 2x}\)
Dalej już wszystko jasne.
Z Twojego równania otrzymujemy teraz:
\(\displaystyle{ sin(x+\frac{\pi}{6}+\frac{\pi}{2})=sin 2x}\)
Dalej już wszystko jasne.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 24 paź 2005, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 3Miasto
- Podziękował: 11 razy
Rozwiązać równanie
A mógłbyś mi podpowiedzieć co dalej bo mi jakoś nic nie wychodzi. Nawet stosując Twoja porade.
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Rozwiązać równanie
Miałem na myśli coś takiego:
\(\displaystyle{ sin(x+\frac{2}{3}\pi)-sin 2x= 0}\)
I teraz ze wzoru na różnicę sinusów:
\(\displaystyle{ 2 sin(\frac{x+\frac{2}{3}\pi-2x}{2}) cos(\frac{x+\frac{2}{3}\pi+2x}{2})=0 \\ sin(-x+\frac{\pi}{3}) cos(\frac{3}{2}x+\frac{\pi}{3})=0}\)
Teraz już tylko rozpatrzeć kiedy sin lub kiedy cos jest równy 0.
\(\displaystyle{ sin(x+\frac{2}{3}\pi)-sin 2x= 0}\)
I teraz ze wzoru na różnicę sinusów:
\(\displaystyle{ 2 sin(\frac{x+\frac{2}{3}\pi-2x}{2}) cos(\frac{x+\frac{2}{3}\pi+2x}{2})=0 \\ sin(-x+\frac{\pi}{3}) cos(\frac{3}{2}x+\frac{\pi}{3})=0}\)
Teraz już tylko rozpatrzeć kiedy sin lub kiedy cos jest równy 0.