rozwiązanie/przedział,pyt

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
elcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ;)
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiązanie/przedział,pyt

Post autor: elcia »

Mam zadanie w którym podane jest: \(\displaystyle{ cos(x+ \frac{pi}{4} ) cosx=- \frac{2}{3} x ( \frac{pi}{2},pi)}\)
więc wyliczam jedynką sinx, więc:
\(\displaystyle{ sinx= \frac{ \sqrt{5} }{3}}\) lub\(\displaystyle{ sinx= -\frac{ \sqrt{5} }{3}}\)
i które rozwiązanie będzie prawidłowe, bo jeżeli sobie przybliżę wyniki, to żaden nie mieście się w tym przedziale, może mi to ktoś wytłumaczyć?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rozwiązanie/przedział,pyt

Post autor: Lorek »

Strasznie zagmatwany jest ten zapis ale udało mi się odkryć o so hozi. x należy do 2 ćwiartki, gdzie sinus jest dodatni, czyli możliwość jest tylko jedna.
ODPOWIEDZ