Oblicz :
\(\displaystyle{ \ln (1) +\sin(0) +\sinh(1) -\cosh (-1)}\)
Oblicz
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Oblicz
\(\displaystyle{ sin(0)=0\\
ln(1)=0\\
sinh(x)=0.5\cdot (e^x - e^{-x})\\
sinh(1)=0.5e-\frac{1}{2e}\\
cosh(x)=0.5\cdot (e^x + e^{-x})\\
cosh(-1)=\frac{1}{2e}+0.5e\\
0+0+0.5e-\frac{1}{2e}-\frac{1}{2e}-0.5e=e^{-1}}\)
ln(1)=0\\
sinh(x)=0.5\cdot (e^x - e^{-x})\\
sinh(1)=0.5e-\frac{1}{2e}\\
cosh(x)=0.5\cdot (e^x + e^{-x})\\
cosh(-1)=\frac{1}{2e}+0.5e\\
0+0+0.5e-\frac{1}{2e}-\frac{1}{2e}-0.5e=e^{-1}}\)