Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szalony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 1 paź 2008, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 12 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: szalony »

Zad.
Rozwiązać równanie:

\(\displaystyle{ |sin^{4}x-cos^{4}x|= \frac{1}{2}}\)

Z góry wielkie dzięki.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ |sin^{4}x-cos^{4}x|= \frac{1}{2} \\ |(sin^2 x-cos^2x)(sin^2x+cos^2x)|= \frac{1}{2} \\ |sin^2 x-cos^2x|= \frac{1}{2} \\ |cos^2 x-sin^2x|= \frac{1}{2} \\ |cos2x|= \frac{1}{2} \\ cos2x=\frac{1}{2} cos2x=-\frac{1}{2} \\ \\ ...}\)
ODPOWIEDZ