oblicz wartosc wyrazenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
a91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

oblicz wartosc wyrazenia

Post autor: a91 »

\(\displaystyle{ \frac{1- \frac{1}{3}+ \frac{1}{9}- \frac{1}{27} }{0,(1) + sin690'}}\)
z góry wyszlo mi \(\displaystyle{ \frac{20}{27}}\)
a jak poradzic sobie z mianownikiem?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

oblicz wartosc wyrazenia

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 0,(1)= \frac{1}{9} \\ sin690^0=sin(360^0+330^0)=sin330^0=sin(360^0-30^0)=-sin30^0= -\frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ