znajac cos oblicz wartosci pozostalych funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
znajac cos oblicz wartosci pozostalych funkcji
Wiedzac,że \(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{24}{25}i\alpha ( \frac{3}{2}\Pi ;2\Pi)}\)Oblicz wartosci pozosalych funkcji trygonometrycznych tego kata.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
znajac cos oblicz wartosci pozostalych funkcji
\(\displaystyle{ cos a= \frac{x}{r}}\)
\(\displaystyle{ x=24}\) w przedzialne danym cosinus jest dodatni, więc 24
\(\displaystyle{ r=25}\) r zawsze jest dodatni
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=r^{2}}\)
\(\displaystyle{ 576|+y^{2}=625}\)
\(\displaystyle{ y=7 y=-7}\) i teraz musimy rozpatrzeć , który jest poprawny
\(\displaystyle{ sina= \frac{y}{r}}\) a wiemy,że sinus w danym przedziale jest ujemny, a ,że r jest zawsze dodatnie to y musi być ujemny. I po kłopocie , rozpatrujemy dla y=-7
\(\displaystyle{ tg a = \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ ctg a = \frac{x}{y}}\)
podstaw tylko
\(\displaystyle{ x=24}\) w przedzialne danym cosinus jest dodatni, więc 24
\(\displaystyle{ r=25}\) r zawsze jest dodatni
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=r^{2}}\)
\(\displaystyle{ 576|+y^{2}=625}\)
\(\displaystyle{ y=7 y=-7}\) i teraz musimy rozpatrzeć , który jest poprawny
\(\displaystyle{ sina= \frac{y}{r}}\) a wiemy,że sinus w danym przedziale jest ujemny, a ,że r jest zawsze dodatnie to y musi być ujemny. I po kłopocie , rozpatrujemy dla y=-7
\(\displaystyle{ tg a = \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ ctg a = \frac{x}{y}}\)
podstaw tylko