Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kropaseq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 15 lis 2008, o 19:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z neta
Pomógł: 2 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: kropaseq »

Witam, proszę o rozwiązanie takiej oto nierówności:

\(\displaystyle{ 2sin^{2}3x + sin^{2}6x < 2}\) dla \(\displaystyle{ x }\)

Z góry dziękuję.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ 2\sin^2 (3x) + \sin^2 (6x) < 2\\
2\sin^2 (3x) + [\sin (6x) ]^2< 2\\
2\sin^2 (3x) + [2\sin (3x)\cos (3x) ]^2< 2\\
\sin^2 (3x) + 2\sin^2 (3x)\cos^2 (3x) < 1\\
\sin^2 (3x) + 2\sin^2 (3x)[1-\sin^2 (3x)] < 1\\
\sin^2 (3x) + 2\sin^2 (3x)-2\sin^4 (3x) < 1\\
3\sin^2 (3x)-2\sin^4 (3x) < 1\\
2\sin^4 (3x)-3\sin^2 (3x)+1 >0\\
\sin^2 (3x)=t\\
2t^2-3t+1>0\\
\ldots}\)


Dalej juz prosto Pozdrawiam.
kropaseq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 15 lis 2008, o 19:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z neta
Pomógł: 2 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: kropaseq »

Wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ