rownania trygonometryczne i cyklometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tomek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 16 paź 2007, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazury
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

rownania trygonometryczne i cyklometryczne

Post autor: tomek11 »

1. \(\displaystyle{ cos (x+ \frac{\pi}{6} )=sin 2x}\)
2. \(\displaystyle{ cosx+sinx = \frac{cos2x}{1-sin2x}}\)
3. \(\displaystyle{ 4 sin^{2}-sinxcosx+3cos^{2}x=3}\)

i teraz funkcje cyklometryczne
4. \(\displaystyle{ arccosx \geqslant arccos x ^{2}}\)
(to chyba nie jest to samo co \(\displaystyle{ arccos^{2}x}\))??
5. \(\displaystyle{ 4(arcsinx) ^{2} - \pi ^{2}>0}\)
i tutaj pare przykladow, z ktorymi mam problem. nie sa trudne, ale te wzory ktore nam podali tutaj sie nie przydaja. nie wiem czy istnieje jakas zaleznosc miedzy sin(arccos(x)), to sie jakos zamienia, czy jak?
6. \(\displaystyle{ sin(arccos(- \frac{1}{3} ))}\)
7.\(\displaystyle{ cos( \frac{1}{2} arctg \frac{4}{3} )}\)
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

rownania trygonometryczne i cyklometryczne

Post autor: Wicio »

1)
\(\displaystyle{ cos (x+ \frac{\pi}{6} )=sin 2x}\)
\(\displaystyle{ cos (x+ \frac{\pi}{6} )=cos( \frac{\pi}{2} - 2x)}\)

\(\displaystyle{ x+ \frac{\pi}{6}= (\frac{\pi}{2} - 2x)+k \pi}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rownania trygonometryczne i cyklometryczne

Post autor: Lorek »

4.
\(\displaystyle{ \arccos x\ge \arccos x^2\iff x\le x^2}\)
+ dziedzina
5.
\(\displaystyle{ 4(\arcsin x)^2-\pi^2>0\\|\arcsin x|>\frac{\pi}{2}\\x\in\emptyset}\)
6. 7.
\(\displaystyle{ \arccos x=\arcsin \sqrt{1-x^2}=\arc\ctg \frac{x}{\sqrt{1-x^2}}}\)
ODPOWIEDZ