Trygonometria wykresy funkcji y=cos alfa itp
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 10:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Trygonometria wykresy funkcji y=cos alfa itp
Hmmm a wiec tak babka zadala nam cwiczenia ktorych na lekcji nie robilismy i nie umiem tego czy ktos moglby mi to wytlumaczyc? Z gory wielkie dzieki ;/ Mam to na jutro wiec jak ktos moze to prosze :C
Zad 1
a)
tg20 ° * tg40 ° ° * tg50 ° * tg70 °
b)
\(\displaystyle{ \frac{cos10 ° * cos30 * cos50 }{sin40 * sin60 * sin80}}\)
c)
\(\displaystyle{ \frac{ctg10 * ctg40 * ctg70 }{tg20 * tg50 * tg80}}\)
d)
\(\displaystyle{ \frac{sin25 * sin50 * sin75 }{sin105 * sin 130 * sin155}}\)
Oczywiscie wszystkie liczby to sa stopnie .... nie ma ich poniewaz gdy wstawialem robily sie dziwne znaki zapytania wiec dlatego tak zrobilem i prosze nie blokowac tematu....
w przykladzie b) jeden jest dla proby zebyscie zobaczyli
Zad 2
a)
cos225° * ctg315° - cos135°
b)
\(\displaystyle{ cos^{2}}\)300° - cos240° * ctg120° * sin300°
c)
\(\displaystyle{ \frac{sin120 - sin600}{sin210}}\) - 330 °
d)
\(\displaystyle{ \frac{cos225}{sin315 * sin240}}\) * tg135Hmmm a wiec tak babka zadala nam cwiczenia ktorych na lekcji nie robilismy i nie umiem tego czy ktos moglby mi to wytlumaczyc? Z gory wielkie dzieki ;/ Mam to na jutro wiec jak ktos moze to prosze :C
Zad 1
a)
tg20 ° * tg40 ° ° * tg50 ° * tg70 °
b)
\(\displaystyle{ \frac{cos10 ° * cos30 * cos50 }{sin40 * sin60 * sin80}}\)
c)
\(\displaystyle{ \frac{ctg10 * ctg40 * ctg70 }{tg20 * tg50 * tg80}}\)
d)
\(\displaystyle{ \frac{sin25 * sin50 * sin75 }{sin105 * sin 130 * sin155}}\)
Oczywiscie wszystkie liczby to sa stopnie .... nie ma ich poniewaz gdy wstawialem robily sie dziwne znaki zapytania wiec dlatego tak zrobilem i prosze nie blokowac tematu....
w przykladzie b) jeden jest dla proby zebyscie zobaczyli
Zad 2
a)
cos225° * ctg315° - cos135°
b)
\(\displaystyle{ cos^{2}}\)300° - cos240° * ctg120° * sin300°
c)
\(\displaystyle{ \frac{sin120 - sin600}{sin210}}\) - 330 °
d)
\(\displaystyle{ \frac{cos225}{sin315 * sin240}}\) * tg135Hmmm a wiec tak babka zadala nam cwiczenia ktorych na lekcji nie robilismy i nie umiem tego czy ktos moglby mi to wytlumaczyc? Z gory wielkie dzieki ;/ Mam to na jutro wiec jak ktos moze to prosze :C
Ostatnio zmieniony 29 lis 2005, o 20:24 przez Mafcio88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 25 lis 2005, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Pomógł: 2 razy
Trygonometria wykresy funkcji y=cos alfa itp
Czesc. Ad 2 to skorzystalabym ze wzorow redukcyjnych.. np. cos225 mozesz zapisac jako cos(270 - 45), z ze wzorow redukcyjnych otrzymujesz po prostu -sin45
Powodzenia!
ps Wzory redukcyjne masz w wiekszosci tablic matematycznych
Powodzenia!
ps Wzory redukcyjne masz w wiekszosci tablic matematycznych
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Trygonometria wykresy funkcji y=cos alfa itp
tg20 ° * tg40 ° * tg50 ° * tg70 ° = tg(90-70) * tg(90-50) * tg50 * tg70 = ctg70 * tg70 * ctg50 * tg50 = 1Mafcio88 pisze:a)
tg20 ° * tg40 ° * tg50 ° * tg70 °
W pozostałych przykładach równiez korzystasz ze wzorów redukcyjnych.
Coś jest niezrozumiałego?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 10:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Trygonometria wykresy funkcji y=cos alfa itp
Srednio na jeza moze sobie poradze Ale jak ktos moze to niech jeszcze jakis przyklad rozpisze
[ Dodano: Wto Lis 29, 2005 10:03 pm ]
Najlepiej ktores z zadania drugiego
[ Dodano: Wto Lis 29, 2005 10:03 pm ]
Najlepiej ktores z zadania drugiego
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 25 lis 2005, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Pomógł: 2 razy
Trygonometria wykresy funkcji y=cos alfa itp
Do zadania 2: (to zad nie ma skomplikowanej struktury, wiec chyba nie musze uzywac Tex-a)
a) cos225° * ctg315° - cos135° =
cos(270° - 45°) * ctg(360° - 45°) - cos(180° - 45°) =
(-cos45°)*(-ctg45°) - (-cos45°)= sqrt(2)
b) cos300° * cos300° - cos240° * ctg120° * sin300° =
cos(360° - 60°) * cos(360° - 60°) - cos(180° + 60°) * sin(360° - 60°) =
cos60° * cos60° - (-cos60°)*(-sin60°) = (1 - sqrt(3)) / 4
Powodzenia!
a) cos225° * ctg315° - cos135° =
cos(270° - 45°) * ctg(360° - 45°) - cos(180° - 45°) =
(-cos45°)*(-ctg45°) - (-cos45°)= sqrt(2)
b) cos300° * cos300° - cos240° * ctg120° * sin300° =
cos(360° - 60°) * cos(360° - 60°) - cos(180° + 60°) * sin(360° - 60°) =
cos60° * cos60° - (-cos60°)*(-sin60°) = (1 - sqrt(3)) / 4
Powodzenia!
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 10:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Trygonometria wykresy funkcji y=cos alfa itp
Hmmmmmm nie bardzo cos Ci wyszlo ;> w tym b powinno byc � a pozatym strasznie nie jasno to napisane albo ja glupi jestem -_- ten a) jak z trzech wyrazen zrobilo sie jedno ? nie moge zauwazyc zadnej zaleznosci : D
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 25 lis 2005, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Pomógł: 2 razy
Trygonometria wykresy funkcji y=cos alfa itp
hmm.. pomyslmy.. w b) sie rzeczywiscie moglam sypnac.. przepraszam najmocniej natomiast w a) korzystalam ze wzorow redukcyjnych i z wartosci funkcji dla podstawowych katow..
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 10:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Trygonometria wykresy funkcji y=cos alfa itp
Hehe dziekuje Udalo mi sie to zrozumiec dzieki Tobie ;D Pozdrawiam rzeczywiscie bardzo latwe to jest