równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wiesz
- Podziękował: 19 razy
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2\cos x+3\ge 1,\; \cos \frac{x}{2}\le 1}\) stąd, by zachodziła równość musi zachodzić układ
\(\displaystyle{ \begin{cases}2\cos x+3=1\\\cos\frac{x}{2}=1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}2\cos x+3=1\\\cos\frac{x}{2}=1\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wiesz
- Podziękował: 19 razy
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2\cos x+3=4\cos\frac{x}{2}\\2(2\cos^2\frac{x}{2} -1)+3=4\cos \frac{x}{2}\\4\cos^2\frac{x}{2}-4\cos\frac{x}{2}+1=0\\(2\cos \frac{x}{2}-1)^2=0\\\cos\frac{x}{2}=\frac{1}{2}}\)