Wiem, ze rownania nie sa trudne, ale nie potrafie sobie z nimi poradzic.
1. \(\displaystyle{ sin ^{2} \frac{\pi x}{2} +2 cos\frac{\pi x}{2}-1=0}\)
2. \(\displaystyle{ tgx=tg \frac{1}{x}}\)
3. \(\displaystyle{ \frac{cosx}{1-sinx} =1+sinx}\)
4. \(\displaystyle{ 4 sin ^{4}x +2=1-2sin ^{2}x-2sinx}\)
rownania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
rownania trygonometryczne
3. Dziedzina i pomnożyć stronami przez mianownik, jest
\(\displaystyle{ cosx=1-sin^2 x}\)
\(\displaystyle{ cosx=sin^2 x+cos^2 x - sin^2 x}\) (może dokończysz)
\(\displaystyle{ cosx=1-sin^2 x}\)
\(\displaystyle{ cosx=sin^2 x+cos^2 x - sin^2 x}\) (może dokończysz)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
rownania trygonometryczne
\(\displaystyle{ \tg x =\tg \frac{1}{x}\\x+k\pi=\frac{1}{x}\\x^2+k\pi x-1=0}\)
itd.
\(\displaystyle{ \sin^2 \frac{\pi x}{2}+2\cos \frac{2\pi}{x}-1=0\\2\cos \frac{\pi x}{2}-\cos^2 \frac{\pi x}{2}=0\\\cos \frac{\pi x}{2}(2-\cos \frac{\pi x}{2})=0\\\cos \frac{\pi x}{2}=0\\x=2k+1}\)
itd.
\(\displaystyle{ \sin^2 \frac{\pi x}{2}+2\cos \frac{2\pi}{x}-1=0\\2\cos \frac{\pi x}{2}-\cos^2 \frac{\pi x}{2}=0\\\cos \frac{\pi x}{2}(2-\cos \frac{\pi x}{2})=0\\\cos \frac{\pi x}{2}=0\\x=2k+1}\)