Rozwiazac rownanie z arcsin

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
tresbien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2008, o 11:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 70 razy

Rozwiazac rownanie z arcsin

Post autor: tresbien »

\(\displaystyle{ arcsin(4-x ^{2})=0}\)

Prosze bardzo o pomoc.
Dziekuje bardzo za wsparcie.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2008, o 13:52 przez tresbien, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Rozwiazac rownanie z arcsin

Post autor: Wicio »

\(\displaystyle{ sin0=4-x^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x= 2}\)

Ale jeszcze dziedzina
\(\displaystyle{ -1 qslant 4-x^{2} qslant 1}\)

I widzimy,że oba rozwiązania należą do dziedziny
Awatar użytkownika
tresbien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2008, o 11:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 70 razy

Rozwiazac rownanie z arcsin

Post autor: tresbien »

Jak szybko policzyles bardzo ladnie Wicio, x=2 nalezy do dziedziny a x=-2 na pewno nalezy ?

bo dziedzina wychodzi \(\displaystyle{ x qslant \sqrt{5} x qslant \sqrt{3}}\)

wlasnie w odpowiedziach teraz patrze to jest x=2 v x=-2
czy moglbys mi jeszcze prosze napisac czemu x=-2 nalezy do dziedziny.

Dziekuje Ci bardzo
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Rozwiazac rownanie z arcsin

Post autor: Wicio »

\(\displaystyle{ -1 qslant 4-x^{2} qslant 1}\)
\(\displaystyle{ -5 qslant -x^{2} qslant -3}\)
\(\displaystyle{ 5 qslant x^{2} qslant 3}\)

I teraz żebyś się nie pomylił rozbijamy:


\(\displaystyle{ 5 qslant x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x qslant \sqrt{5}}\)\(\displaystyle{ \wedge x qslant - \sqrt{5}}\)

\(\displaystyle{ x^{2} qslant 3}\)
\(\displaystyle{ x qslant \sqrt{3}}\)\(\displaystyle{ \vee x qslant - \sqrt{3}}\)

Naszą dziedziną jest część wspólna , więc

\(\displaystyle{ x \cup }\)

Czyli obie liczby należą do dziedziny
Awatar użytkownika
tresbien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2008, o 11:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 70 razy

Rozwiazac rownanie z arcsin

Post autor: tresbien »

serdecznie dziekuje Wicio.
ODPOWIEDZ