Ile wynosi sin, jeśli tg=cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
emperor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 12 lis 2008, o 15:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 36 razy

Ile wynosi sin, jeśli tg=cos

Post autor: emperor2 »

Jak w temacie:
Ile wynosi sinx, jeśli tgx = cosx ?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Ile wynosi sin, jeśli tg=cos

Post autor: Sherlock »

Skorzystaj z faktu, że \(\displaystyle{ tg(x)= \frac{sin(x)}{cos(x)}}\)
Awatar użytkownika
tresbien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2008, o 11:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 70 razy

Ile wynosi sin, jeśli tg=cos

Post autor: tresbien »

sinx=ctgx
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Ile wynosi sin, jeśli tg=cos

Post autor: Wicio »

\(\displaystyle{ tgx=cosx}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}=cosx}\)
\(\displaystyle{ sinx=cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ sinx=1-sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+sinx-1=0}\)

\(\displaystyle{ sinx=t}\) gdzie\(\displaystyle{ -1 qslant t qslant 1}\)

\(\displaystyle{ t^{2}+t-1=0}\)

Wyliczasz pierwiastki i obliczasz sinusa
emperor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 12 lis 2008, o 15:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 36 razy

Ile wynosi sin, jeśli tg=cos

Post autor: emperor2 »

Dziękuję!
ODPOWIEDZ