zapisywanie rownania w innej formie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

zapisywanie rownania w innej formie

Post autor: logs4 »

Wyraz\(\displaystyle{ 4cos +6sin }\)w formie\(\displaystyle{ Rsin( + )}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

zapisywanie rownania w innej formie

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ 4\cos x+6\sin x=\sqrt{52}(\frac{4}{\sqrt{52}}\cos x+\frac{6}{\sqrt{52}}\sin x)=\sqrt{52}(\sin \cos x+\cos\alpha\sin x)=\sqrt{52}\sin (\alpha+x)}\)
ODPOWIEDZ