Wyprowadź poniższy wzór:
a) \(\displaystyle{ |cos \frac{\alpha}{2} |= \sqrt{ \frac{1+ \cos }{2} }}\)
b) \(\displaystyle{ |sin \frac{\alpha}{2} |= \sqrt{ \frac{1- \cos }{2} }}\)
Z góry dziękuję.
Wyprowadzenie wzoru sin i cos z wartoscia bezwzgledna
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krotoszyn
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wyprowadzenie wzoru sin i cos z wartoscia bezwzgledna
\(\displaystyle{ \cos 2x=\cos^2 x-\sin^2 x=1-2\sin^2 x=2\cos^2 x-1}\)
No i dla przykładu 1 wzór
\(\displaystyle{ \cos =2\cos^2\frac{\alpha}{2}-1\\\cos^2 \frac{\alpha}{2}=\frac{1+\cos\alpha}{2}\\|\cos\frac{\alpha}{2}|=\sqrt{\frac{1+\cos\alpha}{2}}}\)
No i dla przykładu 1 wzór
\(\displaystyle{ \cos =2\cos^2\frac{\alpha}{2}-1\\\cos^2 \frac{\alpha}{2}=\frac{1+\cos\alpha}{2}\\|\cos\frac{\alpha}{2}|=\sqrt{\frac{1+\cos\alpha}{2}}}\)