Przedstaw w postaci iloczynu wyrażenie :
\(\displaystyle{ 1+cos +cos \frac{ }{2}}\)
przedstawić w postaci iloczynu
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
przedstawić w postaci iloczynu
\(\displaystyle{ 1+cos\alpha=2cos^{2}\frac{\alpha}{2}}\)
Dowód: do wzoru na \(\displaystyle{ cos\alpha+cos\beta}\) podstaw \(\displaystyle{ \beta=0}\)
[ Dodano: 20 Listopada 2008, 16:32 ]
A potem wystarczy chyba zauważyć, ze \(\displaystyle{ \frac{1}{2}=cos\frac{\pi}{3}}\) i znowu skorzystać ze wzoru na sumę cosinusów
Dowód: do wzoru na \(\displaystyle{ cos\alpha+cos\beta}\) podstaw \(\displaystyle{ \beta=0}\)
[ Dodano: 20 Listopada 2008, 16:32 ]
A potem wystarczy chyba zauważyć, ze \(\displaystyle{ \frac{1}{2}=cos\frac{\pi}{3}}\) i znowu skorzystać ze wzoru na sumę cosinusów