Twierdzenie sinusów - tekstowe
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 17:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sz-n
- Podziękował: 10 razy
Twierdzenie sinusów - tekstowe
W momencie, gdy promienie słoneczne padają pod kątem 30 stopni, cień drzewa jest o 12 m dłuższy, niż gdy padają pod kątem 40 stopni. Jaka jest wysokość drzewa?[/latex]
- tomekture8
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: turek
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 40 razy
Twierdzenie sinusów - tekstowe
Jeżeli przyjąć, że
x - wysokość drzewa
a - długość cienia, gdy promienie padają pod kątem 40 stopni
to długość cienia, gdy promienie padają pod kątem 30 stopni wynosi a + 12
tg30 = \(\displaystyle{ \frac{x}{a+12}}\)
tg40 = \(\displaystyle{ \frac{x}{a}}\)
z tego drugiego równania wyznaczasz zależność x od a i podstawiasz do pierwszego
x - wysokość drzewa
a - długość cienia, gdy promienie padają pod kątem 40 stopni
to długość cienia, gdy promienie padają pod kątem 30 stopni wynosi a + 12
tg30 = \(\displaystyle{ \frac{x}{a+12}}\)
tg40 = \(\displaystyle{ \frac{x}{a}}\)
z tego drugiego równania wyznaczasz zależność x od a i podstawiasz do pierwszego