Nierówności cyklometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
b19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 lis 2008, o 20:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...

Nierówności cyklometryczne

Post autor: b19 »

a ja mam takie przykłady i nie mam pojęcia jak je rozwiązac:

3
\(\displaystyle{ \arccos |x^{2} -6x+9 |< \pi}\)

4
\(\displaystyle{ (\arcsin x)^{2} - \pi^{2}>0}\)
\(\displaystyle{ \arc \ctg x^{3} < \arc \tg4x}\)
\(\displaystyle{ \tg^{2} (\arcsin x)>1}\)

będę wdzięczna za pomoc:)

[ Dodano: 18 Listopada 2008, 20:53 ]
w tym pierwszym przykładzie w wartości bezwzględnej jest | xkwadrat -6x + 9 |
Ostatnio zmieniony 19 lis 2008, o 18:58 przez b19, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

Nierówności cyklometryczne

Post autor: jarzabek89 »

Na jutro mogę zrobić Tobie te przykłady Dzisiaj już nie mam sił.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Nierówności cyklometryczne

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \arccos |x^2-6x+9| -1}\)
itd.
\(\displaystyle{ \arcsin^2x-\pi^2>0\\|\arcsin x|>\pi}\)
a to rozwiązań nie ma.
ODPOWIEDZ