\(\displaystyle{ sinx+cosx=0}\)
Bardzo prosze o rozwiazanie.
Rozwiązać równanie trygonometryczne
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Rozwiązać równanie trygonometryczne
Podnieś wyrażenie do kwadratu, skorzystaj z jedynki.
Otrzymasz takie coś:
sinx*cosx=-(1/2), z treści wynika, że sinx=-cosx. Podstaw do wzoru pierwszego, otrzymasz
-cosx*cox=-(1/2)
cos^2=1/2
cosx=pierw z 2 na 2 lub minus pierw z 2 na 2
Otrzymasz takie coś:
sinx*cosx=-(1/2), z treści wynika, że sinx=-cosx. Podstaw do wzoru pierwszego, otrzymasz
-cosx*cox=-(1/2)
cos^2=1/2
cosx=pierw z 2 na 2 lub minus pierw z 2 na 2