Funkcja cyklometrzyczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

Funkcja cyklometrzyczna

Post autor: jarzabek89 »

sin(arcsin\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)+arccos\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\))
Mam obliczyć ile to jest.
Domyślam się, że mam skorzystać z zależności:
arcsinx+arccosx=pi/2
Ale nie bardzo mogę to ładnie przekształcić
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Funkcja cyklometrzyczna

Post autor: Lorek »

Ja bym skorzystał z tego, że \(\displaystyle{ \sin (x+y)=\sin x\cos y+\cos x\sin y}\) i z tego \(\displaystyle{ \arcsin x= \arccos \sqrt{1-x^2}}\)
ODPOWIEDZ