najmniejsza, największa wartość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
elcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 13 sty 2008, o 11:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ;)
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

najmniejsza, największa wartość

Post autor: elcia »

1. y=\(\displaystyle{ \left|3-4cos5x \right|}\)
Po narysowaniu wychodzi mi normalnie, ale chciałabym mieć to w zapisane w postaci:
\(\displaystyle{ -1 qslant cosx qslant 1}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

najmniejsza, największa wartość

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ -1\le \cos 5x\le 1\\4\ge -4\cos 5x\ge -3\\7\ge 3-4\cos 5x\ge -1\\7\ge |3-4\cos 5x|\ge 0}\)
ODPOWIEDZ