Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonom.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wielkidemonelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 68 razy

Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonom.

Post autor: wielkidemonelo »

\(\displaystyle{ sin +sin tg ^{2} = \frac{tg }{cos }}\)
Jak to pogryźć? Wskazówki? Dzięki
Ostatnio zmieniony 17 lis 2008, o 18:37 przez wielkidemonelo, łącznie zmieniany 2 razy.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonom.

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ L=sin +sin tg ^{2} =sin\alpha(1+tg^2\alpha)=sin\alpha(1+ \frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha})= \\ =sin\alpha \frac{sin^2\alpha+cos^2\alpha}{cos^2\alpha}= \frac{sin\alpha}{cos^2\alpha}= \frac{tg\alpha}{cos\alpha}=P}\)
ODPOWIEDZ