Wykazać tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wojtek6214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 187 razy
Pomógł: 1 raz

Wykazać tożsamość

Post autor: wojtek6214 »

\(\displaystyle{ cos \frac{\pi}{5} cos \frac{2\pi}{5} = \frac{1}{4}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykazać tożsamość

Post autor: piasek101 »

Bierzesz lewą stronę, rozszerzasz przez sin36, dwa razy zauważasz sinus podwojonego kąta w liczniku (wpadną Ci dwie dwójki do mianownika) , na koniec wzór redukcyjny sin144=sin36.
ODPOWIEDZ