hej kto pomoze uzasadnic tozsamosc/?
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin x-1} + \tg x= - \frac{1}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\ctg x}{\tg x+\ctg x} = (1-\sin x)(1+\sin x)}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{2}{\cos^{2}x } - (\tg x+\ctg x)^{2} = \tg^{2} x -\ctg^{2} x}\)
Uzasadnij tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 1 cze 2008, o 13:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
Uzasadnij tożsamość
Ostatnio zmieniony 16 lis 2008, o 21:50 przez basienka901, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Uzasadnij tożsamość
1.
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin x-1}+\tan x=\frac{\cos x}{\sin x-1}+\frac{\sin x}{\cos x}=\frac{\cos^2 x +\sin x(\sin x-1)}{(\sin x-1)\cos x}=\frac{\cos ^2x+\sin^2x-\sin x}{\sin x\cos x-\cos x}=\frac{1-\sin x}{\cos x(\sin x-1)}=-\frac{1}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin x-1}+\tan x=\frac{\cos x}{\sin x-1}+\frac{\sin x}{\cos x}=\frac{\cos^2 x +\sin x(\sin x-1)}{(\sin x-1)\cos x}=\frac{\cos ^2x+\sin^2x-\sin x}{\sin x\cos x-\cos x}=\frac{1-\sin x}{\cos x(\sin x-1)}=-\frac{1}{\cos x}}\)