obliczyć korzystając ze wzoru

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

obliczyć korzystając ze wzoru

Post autor: mateusz.ex »

oblicz \(\displaystyle{ sin 22.5}\)(stopni)
skorzystaj ze wzoru podanego niżej.

\(\displaystyle{ sin( - )=sin cos -cos sin }\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

obliczyć korzystając ze wzoru

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ sin22,5^0=sin(45^0-22,5^0)=sin45^0cos22,5^0-cos45^0sin22,5^0= \\= \frac{\sqrt2}{2}(cos22,5^0-sin22,5^0) \\sin22,5^0=\frac{\sqrt2}{2}(cos22,5^0-sin22,5^0) \ \ \ /()^2 \\ sin^222,5^0= \frac{1}{2}(cos^222,5^0-2cos22,5^0sin22,5^0+sin^222,5^0) \\ 2sin^222,5^0= 1-sin45^0\\ 2sin^222,5^0=1- \frac{\sqrt2}{2} \\ sin^222,5^0= \frac{1}{2}- \frac{\sqrt2}{4} \\ sin22,5^0=\sqrt{ \frac{1}{2}- \frac{\sqrt2}{4}}}\)
ODPOWIEDZ