Wyznacz zbiór wartości funkcji. Dziedziną funkcji w każdym podpunkcie jest zbiór tych licz rzeczywistych, dla których wzór funkcji ma sens:
\(\displaystyle{ y=\tg x+ \ctg x\\
y=\cos x+\frac{\cos x}{2}\\
y=\sin(x- \frac{\pi}{6}) + (x+\frac{\pi}{6})}\)
Będe bardzo wdzęczny za pomoc
Wyznacz zbiór wartości funkcji
Wyznacz zbiór wartości funkcji
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 20:02 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Sulik
- Użytkownik
- Posty: 161
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 44 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji
1)
\(\displaystyle{ f:y=\tg x+\ctg x = \tg x + \frac{1}{\tg x}}\)
Niech tgx=t, \(\displaystyle{ t\in R}\), \(\displaystyle{ g(t)=t+\frac 1t}\). Zbiór wartości funkcji f dla \(\displaystyle{ x\in R}\)jest identyczny ze zbiorem wartości funkcji g dla \(\displaystyle{ t\in R}\). Funkcję g mozesz sobie łatwo zbadać albo wyznaczyć jej zbiór wartości tak jak innych funkcji wymiernych i wyjdzie ci \(\displaystyle{ =ZW_f=ZW_g=\left(-\infty;\,-2\right>\cup\left}\). \(\displaystyle{ g(t)=2t^2+t-1}\). Zbiór wartości funkcji f dla \(\displaystyle{ x\in R}\) jest identyczny ze zbiorem wartości funkcji g dla \(\displaystyle{ t\in\left}\). Funkcja g jest funkcją kwadratową, więc zbiór wartości wyznaczysz bez problemu.
[ Dodano: 26-11-2005, 17:39 ]
3) czegoś brakuje we zorze
\(\displaystyle{ f:y=\tg x+\ctg x = \tg x + \frac{1}{\tg x}}\)
Niech tgx=t, \(\displaystyle{ t\in R}\), \(\displaystyle{ g(t)=t+\frac 1t}\). Zbiór wartości funkcji f dla \(\displaystyle{ x\in R}\)jest identyczny ze zbiorem wartości funkcji g dla \(\displaystyle{ t\in R}\). Funkcję g mozesz sobie łatwo zbadać albo wyznaczyć jej zbiór wartości tak jak innych funkcji wymiernych i wyjdzie ci \(\displaystyle{ =ZW_f=ZW_g=\left(-\infty;\,-2\right>\cup\left}\). \(\displaystyle{ g(t)=2t^2+t-1}\). Zbiór wartości funkcji f dla \(\displaystyle{ x\in R}\) jest identyczny ze zbiorem wartości funkcji g dla \(\displaystyle{ t\in\left}\). Funkcja g jest funkcją kwadratową, więc zbiór wartości wyznaczysz bez problemu.
[ Dodano: 26-11-2005, 17:39 ]
3) czegoś brakuje we zorze
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 20:03 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Wyznacz zbiór wartości funkcji
faktycznie brakuje \(\displaystyle{ y=\sin(x-\frac{\pi}{6})+\sin(x+\frac{\pi}{6})}\)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 20:04 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Wyznacz zbiór wartości funkcji
Sulik, mam pytanie co do 2. skad to dziwne rozpisanie \(\displaystyle{ \cos x+\cos(\frac{x}{2})}\) ???
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 20:05 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 lut 2010, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 3 razy
Wyznacz zbiór wartości funkcji
Sulik
Czy mimo wszystko mógłbyś dojechać do końca z przykładem nr 2?
miejsca zerowe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{-1}{2}}\) i nie wiem co dalej...
Czy mimo wszystko mógłbyś dojechać do końca z przykładem nr 2?
miejsca zerowe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{-1}{2}}\) i nie wiem co dalej...
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, o 20:05 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .