jak rozwiazac :
1. sinxgeg cosx
2. cos^{2}x lange 0,5
2 nierównosci
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 19 lis 2005, o 14:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnow
- Sulik
- Użytkownik
- Posty: 161
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 44 razy
2 nierównosci
Dodaj jeszcze [ tex] przed wyrażeniem i [ /tex] za, tylko bez tych spacji co w środku napisałem
1) \(\displaystyle{ \sin{x}\geq\cos{x}\,\Leftrightarrow\,\sin{x}-\cos{x}\geq0\,\Leftrightarrow\,sin{x}-sin(\frac {\pi} 2 -x)\geq0\,\Leftrightarrow\,2cos{\frac{x+\frac\pi 2 -x}2}sin{\frac{x-\frac\pi 2 + x}2}\geq0\,\Leftrightarrow\, \\ 2cos{\frac\pi 4}sin(x-\frac\pi 4)\geq0\,\Leftrightarrow\,\sqrt2sin(x-\frac\pi 4)\geq0\,\Leftrightarrow\,sin(x-\frac \pi 4)\geq0}\), dalej łatwe
Edit by Rogal: pozwoliłem sobie rozciąć zapis, by nie poszerzał ekranu.
1) \(\displaystyle{ \sin{x}\geq\cos{x}\,\Leftrightarrow\,\sin{x}-\cos{x}\geq0\,\Leftrightarrow\,sin{x}-sin(\frac {\pi} 2 -x)\geq0\,\Leftrightarrow\,2cos{\frac{x+\frac\pi 2 -x}2}sin{\frac{x-\frac\pi 2 + x}2}\geq0\,\Leftrightarrow\, \\ 2cos{\frac\pi 4}sin(x-\frac\pi 4)\geq0\,\Leftrightarrow\,\sqrt2sin(x-\frac\pi 4)\geq0\,\Leftrightarrow\,sin(x-\frac \pi 4)\geq0}\), dalej łatwe
Edit by Rogal: pozwoliłem sobie rozciąć zapis, by nie poszerzał ekranu.