Nierówność (tg,sin,cos)
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 33 razy
Nierówność (tg,sin,cos)
\(\displaystyle{ cos x + tgx -1 - sinx qslant 0}\)
rozpisuję tgx=sinx/cosx i sprowadzam do wspólnego mianownika
\(\displaystyle{ \frac{cos^2 x +sinx - cosx - sinx}{cosx} qslant 0}\) (nie zapomnij o założeniu)
sinx nam się upraszcza
i pozostaje \(\displaystyle{ \frac{ cosx(cosx-1)}{cosx} qslant 0}\)
cosx nam się skraca i pozostaje
\(\displaystyle{ cosx-1 qslant 0}\)
dalej powinieneś sobie poradzić;)
rozpisuję tgx=sinx/cosx i sprowadzam do wspólnego mianownika
\(\displaystyle{ \frac{cos^2 x +sinx - cosx - sinx}{cosx} qslant 0}\) (nie zapomnij o założeniu)
sinx nam się upraszcza
i pozostaje \(\displaystyle{ \frac{ cosx(cosx-1)}{cosx} qslant 0}\)
cosx nam się skraca i pozostaje
\(\displaystyle{ cosx-1 qslant 0}\)
dalej powinieneś sobie poradzić;)
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Nierówność (tg,sin,cos)
Tylko mam dziwną odpowiedź ;/
\(\displaystyle{ x \in (- \frac{\pi}{2}+k \pi; \frac{\pi}{4}+k \pi>}\)
Coś sie nie zgadza ta odpowiedź z wyliczeniami ;/
\(\displaystyle{ x \in (- \frac{\pi}{2}+k \pi; \frac{\pi}{4}+k \pi>}\)
Coś sie nie zgadza ta odpowiedź z wyliczeniami ;/
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Nierówność (tg,sin,cos)
Bo jest tak:
\(\displaystyle{ \cos x+\tg x-1-\sin x\le 0\\\frac{\cos^2x+\sin x-\cos x-\sin x\cos x}{\cos x}\le 0\\\frac{(1-\cos x)(\sin x-\cos x)}{\cos x}\le 0\\\cos x(\sin x-\cos x)(1-\cos x)\le 0}\)
a to można korzystając z pewnej własności cosinusa zapisać jako
\(\displaystyle{ \cos x(\sin x-\cos x)\le 0}\)
\(\displaystyle{ \cos x+\tg x-1-\sin x\le 0\\\frac{\cos^2x+\sin x-\cos x-\sin x\cos x}{\cos x}\le 0\\\frac{(1-\cos x)(\sin x-\cos x)}{\cos x}\le 0\\\cos x(\sin x-\cos x)(1-\cos x)\le 0}\)
a to można korzystając z pewnej własności cosinusa zapisać jako
\(\displaystyle{ \cos x(\sin x-\cos x)\le 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Nierówność (tg,sin,cos)
Aaa ten ostatni nawias można zlikwidować, bo tamto wyrażenie niegdy nie jest ujemne
Thx
Thx