cos(pi/5)cos(2pi/5) = 1/4 - udowodnic.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 13 kwie 2005, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

cos(pi/5)cos(2pi/5) = 1/4 - udowodnic.

Post autor: cris »

witam mam problem z zadaniem

\(\displaystyle{ cos (\Pi/5) cos (2\Pi/5) = \frac{1}{4}}\)

z góry dzięki za pomoc
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

cos(pi/5)cos(2pi/5) = 1/4 - udowodnic.

Post autor: Rogal »

Najprościej podstawić wartości. Możesz znaleźć u nas w Kompendium podstawowych wzorów z geometrii.

[ Dodano: Sob Lis 26, 2005 2:32 pm ]
Pardon, w temacie "Trygonometria". Kurcze, sam tą tabelkę wrzucałem, a tu taka skleroza, ejej
cris
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 13 kwie 2005, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

cos(pi/5)cos(2pi/5) = 1/4 - udowodnic.

Post autor: cris »

eh gdyby to było takie proste
ale właśnie trzeba chyba zastosować wzór podwojonego kąta, więc nie bardzo z tym podstawianiem
może jakieś inne pomysły?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

cos(pi/5)cos(2pi/5) = 1/4 - udowodnic.

Post autor: Tomasz Rużycki »

Robiłem już to zadanie na forum. Poszukaj. Jak nie będzie na wierzchu, to pomnóż sobie licznik i mianownik przez sinus \(\displaystyle{ \frac{\pi}{5}}\). Wszystko się ładnie pozwija.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ