Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ ( \frac{4}{9})^{2sin^{2}x} +( \frac{2}{3})^{4cos^{2}x} = \frac{26}{27}}\)
równanie z potęgami
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
równanie z potęgami
\(\displaystyle{ \left(\frac{4}{9}\right)^{2\sin^2x}+\left(\frac{2}{3}\right)^{4\cos^2x}=\frac{26}{27}\\\left(\frac{2}{3}\right)^{4\sin^2x}+\left(\frac{2}{3}\right)^{4-4\sin^2 x}=\frac{26} {27}\\\left(\frac{2}{3}\right)^{4\sin^2x}+\frac{\left(\frac{2}{3}\right)^4}{\left(\frac{2}{3}\right)^{4\sin^2x}}=\frac{26}{27}}\)
i teraz zmienna \(\displaystyle{ t=\left(\frac{2}{3}\right)^{4\sin^2x}}\) i już prosto.
i teraz zmienna \(\displaystyle{ t=\left(\frac{2}{3}\right)^{4\sin^2x}}\) i już prosto.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 14 lip 2008, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce