Udowodnić tożsamość
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Udowodnić tożsamość
Powiedz co Cię przerasta. Mnożenie, jedynka trygonometryczna czy definicja cotangensa?
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Udowodnić tożsamość
Pozwoliłem sobie usunąć dwa ostatnie posty stąd, mianowicie, "niedydaktyczną" odpowiedź, czyli podanie wszystkiego na talerzu i komentarz pana g, który właśnie mnie do tego czynu zainspirował.
Ponawiam pytanie do autora topicu: co Cię przerasta? Nie umiesz mnożyć, nie znasz jedynki trygonometrycznej, czy definicji cotangensa?
Bo w końcu to forum powinno być kształcące myślenie, a nie jak telewizja - papka bezmyślna do wchłaniania...
Ponawiam pytanie do autora topicu: co Cię przerasta? Nie umiesz mnożyć, nie znasz jedynki trygonometrycznej, czy definicji cotangensa?
Bo w końcu to forum powinno być kształcące myślenie, a nie jak telewizja - papka bezmyślna do wchłaniania...
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 lis 2005, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 2 razy
Udowodnić tożsamość
Między innymi mojego posta usunąłeś.
Może z naszego punktu widzenia to nie jest najlepsze rozwiązanie, ale kolega wyraźnie prosil o rozpisanie. Chyba wie co robi, a ja po prostu staralem się pomoc. Jakby chciał tylko wskazowki to możnaby bylo jej udzielić.
Po co uszczęśliwiać ludzi na silę.
Może z naszego punktu widzenia to nie jest najlepsze rozwiązanie, ale kolega wyraźnie prosil o rozpisanie. Chyba wie co robi, a ja po prostu staralem się pomoc. Jakby chciał tylko wskazowki to możnaby bylo jej udzielić.
Po co uszczęśliwiać ludzi na silę.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Udowodnić tożsamość
Wiesz, rozumiem Twoje argumenty, ale wierz mi, trochu długo na forum tutaj jestem i naprawdę gości, którzy szukają jelenia jest wielu, to raz. Dwa, że chyba lepiej, gdy ktoś nauczy się metody rozwiązywania, niż tylko spisze całe rozwiązanie i jeszcze później na przykład, nauczy się go na pamięć, by dostać 5 z odpowiedzi. Nie sądzisz, że to trochu nie fair i bez sensu?
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Udowodnić tożsamość
Zapraszam panów Rogala i Cookies4every1 do wątku https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=676, niezależnie od tego, kto jak długo jest na forum. I każdy niech wyciągnie wnioski odpowiednie dla siebie.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Udowodnić tożsamość
Wątek jest mi znany doskonale, ponieważ jednak tam dyskusja się wyczerpała dość dawno to napisze tutaj dobitnie, że podzielam zdanie g i Yavien. Podpowiedzi & intuicja. Wiem, że to nie wątek na to, ale wybaczcie mi tyle.
[ Dodano: Sob Lis 26, 2005 8:10 pm ]
Ponadto właśnie przeczytałem pierwszy post autora. Pyta on, "jak zrobić" a nie "zróbcie mi". Subtelna różnica, nie?
[ Dodano: Sob Lis 26, 2005 8:10 pm ]
Ponadto właśnie przeczytałem pierwszy post autora. Pyta on, "jak zrobić" a nie "zróbcie mi". Subtelna różnica, nie?
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: T3
- Pomógł: 10 razy
Udowodnić tożsamość
@Rogal - To byłoby zrozumiałe, gdyby była w tym jakaś konsekwencja. Z jednej strony przepisujesz zadanie w LaTeXu za gościa, który notorycznie zamieszcza skany i ewidentne jest, że nie chce mu się przepisać, bo masz taki kaprys, a z drugiej usuwasz rozwiązanie gościa, który miał kaprys poświęcić swój czas na napisanie tego rozwiązania w takiej formie, a nie innej. I to wszystko w imię, przepraszam, czego?
@_p_h_p_ - w pierwszym nawiasie z jedynki masz \(\displaystyle{ \cos^2x}\). W drugim nawiasie skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ \cot x=\frac{\cos x}{\sin x}}\) - podnieś do kwadratu, sprowadź całe wyrażenie do wspólnego mianownika i znów skorzystaj z jedynki. Wtedy pomnóż oba nawiasy.
@_p_h_p_ - w pierwszym nawiasie z jedynki masz \(\displaystyle{ \cos^2x}\). W drugim nawiasie skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ \cot x=\frac{\cos x}{\sin x}}\) - podnieś do kwadratu, sprowadź całe wyrażenie do wspólnego mianownika i znów skorzystaj z jedynki. Wtedy pomnóż oba nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Udowodnić tożsamość
Wiesz, może gościowi akurat trzeba było pokazać, że tak się da i ładnie i funkcjonalnie to wygląda? A tutaj nie widzę jakiegoś usprawiedliwienia...
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Udowodnić tożsamość
Rogal, to Twój pogląd i masz do niego prawo, takie samo jak osoby które twierdzą inaczej i udzielają całkowitego rozwiązania problemu, ale jest to tylko prawo do poglądu, a nie do niszczenia czyjejś pracy i krytykowania tego co robi. Czyli od teraz osoby, które rozwiązują zadania od a do z nazywasz jeleniami, a posty przez nich napisane będą przez Ciebie kasowane. Jak do tej pory, panowała na tym forum dowolność i każdy pomagał wedle własego uznania, to dlaczego teraz ma się to zmienić? Ty, jak i nikt inny nie ma prawa mówić userom jaka forma podpowiedzi jest właściwa.
Proponuję zakończyć tę dyskusję, dlatego temat zamykam. Jeśli ktoś jeszcze chce się wypowiedzieć, niech zrobi to w tym wątku.
Proponuję zakończyć tę dyskusję, dlatego temat zamykam. Jeśli ktoś jeszcze chce się wypowiedzieć, niech zrobi to w tym wątku.