\(\displaystyle{ |cosx|=cosx+2sinx}\)
Rozważyłem dwa przypadki,
1. \(\displaystyle{ cosx qslant 0}\)
\(\displaystyle{ cosx=cosx+2sinx}\)
\(\displaystyle{ x=k\pi}\)
2.\(\displaystyle{ cosx}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ -\sin x=\cos (\frac{\pi}{2}+x)}\)
i dalej
\(\displaystyle{ \cos x=\cos (\frac{\pi}{2}+x)\\x=\pm (\frac{\pi}{2}+x)+2k\pi}\)
i dalej
\(\displaystyle{ \cos x=\cos (\frac{\pi}{2}+x)\\x=\pm (\frac{\pi}{2}+x)+2k\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne
nie rozumiem skąd Ci się wzięły pierwsze dwie linijki:
Z moich wyliczeń mieliśmy:
\(\displaystyle{ 2cosx=-2sinx}\)
\(\displaystyle{ cosx=-sinx}\)
A Ty jakoś to poprzekształcałeś a nie wiem jak ;/
Mógłbyś wyjasnić ;/
Danke
Z moich wyliczeń mieliśmy:
\(\displaystyle{ 2cosx=-2sinx}\)
\(\displaystyle{ cosx=-sinx}\)
A Ty jakoś to poprzekształcałeś a nie wiem jak ;/
Mógłbyś wyjasnić ;/
Danke
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne
Nie rozumiem Twoich przekształceń ;/Lorek pisze:\(\displaystyle{ -\sin x=\cos (\frac{\pi}{2}+x)}\)
i dalej
\(\displaystyle{ \cos x=\cos (\frac{\pi}{2}+x)\\x=\pm (\frac{\pi}{2}+x)+2k\pi}\)
Jak CI sie z -sinx z pierwszej linijki, wział cosx w drugiej linijce?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równanie trygonometryczne
Nijak się nie wziął, 1sza linijka to zapisany po prostu wzór redukcyjny, 2ga linijka to już przekształcone \(\displaystyle{ \cos x=-\sin x}\)