równanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie z parametrem
Wiedząc,że \(\displaystyle{ tg a +ctg a =m}\) oblicz \(\displaystyle{ tg^{3}a+ctg^{3}a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 33 razy
równanie z parametrem
wzory skróconego mnożenia, i znajomość wyrażenia tgactga=...?
\(\displaystyle{ tg^3a + ctg^3a = (tg a + ctg a) (tg^2 a - tga ctg a + ctg^2 a)= m [(tga + ctg a)^2 - 3tga ctga]}\)
o iloczynie tgactga - możesz chyba coś powiedzieć, no oprócz tego pozostają sumy-masz ją daną
\(\displaystyle{ tg^3a + ctg^3a = (tg a + ctg a) (tg^2 a - tga ctg a + ctg^2 a)= m [(tga + ctg a)^2 - 3tga ctga]}\)
o iloczynie tgactga - możesz chyba coś powiedzieć, no oprócz tego pozostają sumy-masz ją daną
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
równanie z parametrem
\(\displaystyle{ (\tg + \ctg)^{3}=\tg^{3}+3\tg^{2} \ctg+3\tg \ctg^{2}+\ctg^{3}=}\)
Korzystam z tego, że \(\displaystyle{ \tg * \ctg=1}\)
\(\displaystyle{ =\tg^{3}+\ctg^{3}+3\tg+3\ctg=\tg^{3}+\ctg^{3}+3(\tg +\ctg)=\tg^{3}+\ctg^{3}+3m=m^{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg^{3}+\ctg^{3}=m^{3}-3m}\)
Korzystam z tego, że \(\displaystyle{ \tg * \ctg=1}\)
\(\displaystyle{ =\tg^{3}+\ctg^{3}+3\tg+3\ctg=\tg^{3}+\ctg^{3}+3(\tg +\ctg)=\tg^{3}+\ctg^{3}+3m=m^{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg^{3}+\ctg^{3}=m^{3}-3m}\)