1. \(\displaystyle{ \begin{cases} sinxcosy = \frac{ \sqrt{1} }{4} \\ 3tgx = tgy \end{cases}}\)
po przekształceniach dochodzę do takiego równania
\(\displaystyle{ sinycosx = \frac{3}{4}}\)
i co dalej? a może jakiś inny sposób?
2. \(\displaystyle{ \begin{cases} sinx + siny = \frac{3}{2} \\ cosx + cosy = \frac{ \sqrt{3} }{2} \end{cases}}\)
Układy równań
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lis 2008, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostróda/Gdańsk
- Podziękował: 6 razy
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Układy równań
Jak już mamy \(\displaystyle{ \sin x\cos y=\frac{1}{4},\; \sin y\cos x=\frac{3}{4}}\) to stąd mamy \(\displaystyle{ \sin x=\frac{1}{4\cos y},\; \cos x=\frac{3}{4\sin y}}\)
teraz to wstawiamy do jedynki dla x-ów i mamy równanie z y.
teraz to wstawiamy do jedynki dla x-ów i mamy równanie z y.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lis 2008, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostróda/Gdańsk
- Podziękował: 6 razy
Układy równań
\(\displaystyle{ \sin x=\frac{1}{4\cos y},\; \cos x=\frac{3}{4\sin y}}\)
możemy dzielić przez siny? dlaczego?
możemy dzielić przez siny? dlaczego?
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lis 2008, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostróda/Gdańsk
- Podziękował: 6 razy
Układy równań
teraz już to widzę, dzięki. prostej rzeczy nie widziałem że w mnożeniu występuje i nie może być dlatego 0
a jak obliczyć wartość czegoś takiego?
\(\displaystyle{ sin(arccos(- \frac{1}{3} ))}\)
a jak obliczyć wartość czegoś takiego?
\(\displaystyle{ sin(arccos(- \frac{1}{3} ))}\)