Obliczanie miary kąta dla podanej wartości funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ogor4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 13 lis 2008, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wsh

Obliczanie miary kąta dla podanej wartości funkcji

Post autor: ogor4 »

Otóż mam pytanie, czy istnieje jakiś sposób na obliczenie miary kąta posiadając wartość jaką przyjmuje dana funkcja np.

\(\displaystyle{ \cos = \frac{-3}{5}}\)


Nie chodzi mi tutaj o czytanie z tabelki.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Obliczanie miary kąta dla podanej wartości funkcji

Post autor: bedbet »

Bez dodatkowego warunku (np. \(\displaystyle{ \sin\beta=\frac{12}{13}}\)) raczej nie da się dokładnie tego policzyć.
ODPOWIEDZ