wykres funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pawlo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 lis 2005, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: Pawlo »

Witam

mam mały problem , musze narysować wykres funkcji:

F(x)= sinx*cosx + \(\displaystyle{ cos^{2}}\)x

skorzystanie z programu do rysowania wykresów nie wchodzi w gre, bo musze wyjaśnić jak doszedłem do tego wykresu :/

Z góry wielkie dzięki za pomoc !
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: Tomasz Rużycki »

Skorzystaj ze wzorów na \(\displaystyle{ \sin 2x}\) i \(\displaystyle{ \cos 2x}\), a potem wyłącz sobie przed nawias \(\displaystyle{ \frac{1}{2\sqrt{2}}}\) (chyba) & skorzystaj ze wzoru na sinus sumy. Powinno wyjść, w razie problemów pisz.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ