wyznaczyć najmniejszy okres T danej funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
dyzzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 265
Rejestracja: 10 lut 2008, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sląsk
Podziękował: 186 razy

wyznaczyć najmniejszy okres T danej funkcji

Post autor: dyzzio »

polecenie jak w temacie.

\(\displaystyle{ a)f(x)=sin^2x}\)
\(\displaystyle{ b)f(x)=tg(5x-1)}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wyznaczyć najmniejszy okres T danej funkcji

Post autor: Lorek »

a) \(\displaystyle{ T_Z=\pi}\)

b) \(\displaystyle{ T_Z=\frac{\pi}{5}}\)
ODPOWIEDZ