Kilka równań trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Kilka równań trygonometrycznych

Post autor: xanowron »

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tych równań, bo niby robię je ale wyniki nie zgadzają mi się z książkowymi:

1) \(\displaystyle{ sin3x-sinx=0}\)
2) \(\displaystyle{ tg2x=tg(3x-70^{o})}\)
3) \(\displaystyle{ cos4x-cos3x=0}\)

Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2008, o 21:14 przez xanowron, łącznie zmieniany 3 razy.
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Kilka równań trygonometrycznych

Post autor: JarTSW »

xanowron pisze:1) sin3x-sinx=0
\(\displaystyle{ 2sin(\frac{3x-x}{2}) cos(\frac{3x+x}{2})=0}\)
\(\displaystyle{ 2sin(x) cos(2x)=0}\)

\(\displaystyle{ sinx = 0 cos(2x) = 0}\)
ODPOWIEDZ