Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
dejwit1989
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lis 2008, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostróda/Gdańsk
- Podziękował: 6 razy
Post
autor: dejwit1989 »
Ustal, jaki znak przyjmuje wyrażenie cos(sinx) dla dowolnego x należącego do R.
Jak to rozpatrzyć?
-
wb
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Post
autor: wb »
Ponieważ \(\displaystyle{ sinx\in }\) oraz ponieważ \(\displaystyle{ (- \frac{\pi}{2}; \frac{\pi}{2} )}\) więc cos(sinx) jest dodatni.
-
dejwit1989
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 10 lis 2008, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostróda/Gdańsk
- Podziękował: 6 razy
Post
autor: dejwit1989 »
dzięki, a jakoś jaśniej trochę?