Równanie z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zenon_mk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 14 paź 2008, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 2 razy

Równanie z parametrem

Post autor: zenon_mk20 »

Cześć, mam takie zadanko:


Wyznacz te wartości parametru k dla których równanie \(\displaystyle{ \cos3x = \frac{2k+3}{k-3}}\) ma rozwiązania ?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Równanie z parametrem

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ -1 \frac{2k+3}{k-3} 1}\)
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1501
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

Równanie z parametrem

Post autor: nuclear »

rozwiązania cosx=t są tylko dla t z przedziału
czyli dla masz do rozwiązania nierówność podwójną
\(\displaystyle{ -1 qslant \frac{2k+3}{x-3} qslant 1}\)
ODPOWIEDZ