Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: JarTSW »

\(\displaystyle{ sin5x+sin3x=sin4x}\)
Jak się za to zabrać? help
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \sin 5x+\sin 3x=2\sin 4x\cos x}\)
ze wzoru na sumę sinusów.
leszek1820
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 14 lip 2008, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Równanie trygonometryczne

Post autor: leszek1820 »

dokoncze rownanie
2sin4xcosx=sin4x
2sin4xcosx-sin4x=0
sin4x(2cos-1)=0
sin4x=0 2cos-1=0
sin4x= 2pi

sin4x=pi

4x=2pi+2kpi
4x=pi+2kpi
x=pi/2+kpi/2
x=pi/4+kpi/2

2cosx=1
cosx= frac{1}{2}

x=pi/3+2kpi
x= -pi/3+ 2kpi

koniec mam nadzieje ze pomoglem i nigdzie sie nie pomyliem
ODPOWIEDZ