Witam, mam na początek drobne pytanie, jak można inaczej zapisać
\(\displaystyle{ cos(\frac{2\pi}{x})}\)
?
Chodzi mi głownie o zbiór wartości...
I mam jeszcze problem z takim równańkiem:
\(\displaystyle{ cos^{2}x-3sinx cosx + 1 = 0}\)
Bd wdzieczny za pomoc.
Dwa równania trygonometryczne
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Dwa równania trygonometryczne
2.
\(\displaystyle{ \cos^2x-3\sin x\cos x+1=0\\\cos^2x-\sin x\cos x+1-2\sin x\cos x=0\\\cos x(\cos x-\sin x)+(\cos x-\sin x)^2=0\\(2\cos x-\sin x)(\cos x-\sin x)=0}\)
itd.
\(\displaystyle{ \cos^2x-3\sin x\cos x+1=0\\\cos^2x-\sin x\cos x+1-2\sin x\cos x=0\\\cos x(\cos x-\sin x)+(\cos x-\sin x)^2=0\\(2\cos x-\sin x)(\cos x-\sin x)=0}\)
itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 11 razy
Dwa równania trygonometryczne
Druga linijka trochę mnie intryguje.
A konkretnie jak z tego:
\(\displaystyle{ 1-2sinx cosx}\)
zrobiłeś:
\(\displaystyle{ (cosx-sinx)^2}\)
Wzór na sinus podwojonego konta w linijce drugiej zamiast:
\(\displaystyle{ 2sinx cosx}\) ?
A konkretnie jak z tego:
\(\displaystyle{ 1-2sinx cosx}\)
zrobiłeś:
\(\displaystyle{ (cosx-sinx)^2}\)
Wzór na sinus podwojonego konta w linijce drugiej zamiast:
\(\displaystyle{ 2sinx cosx}\) ?