dodawanie funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
piotru16s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 lis 2008, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

dodawanie funkcji trygonometrycznych

Post autor: piotru16s »

jaka jest zasada dodawania funkcji np y=tgx+ctgx. wiem jak ten wykres wygląda ale nie wiem dlaczego tak akurat wygląda. analizowałem to ale nic z tego. proszę o wyrozumiałość
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

dodawanie funkcji trygonometrycznych

Post autor: kuma »

\(\displaystyle{ \tg\alpha+\ctg\alpha=\frac{1}{\sin\alpha*\cos\alpha}=\frac{2}{\sin2\alpha}}\)
Teraz znajdź asymptoty i oceń maksymalne i minimalne wartości funkcji
ODPOWIEDZ