oblicz sinus sumy kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
notic3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 5 paź 2008, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-ń
Podziękował: 11 razy

oblicz sinus sumy kątów

Post autor: notic3 »

\(\displaystyle{ cos = \frac{12}{13}}\) \(\displaystyle{ sin = -\frac{5}{13}}\) wyznacz \(\displaystyle{ sin( +30 stopni)}\)

prosze mi powiedziec jaki jest na to wzor
pozdrawiam

Spójrz na punkt III 5.3 Regulaminu.
frej
Ostatnio zmieniony 9 lis 2008, o 18:00 przez notic3, łącznie zmieniany 1 raz.
mb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 1 lis 2008, o 21:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 10 razy

oblicz sinus sumy kątów

Post autor: mb »

\(\displaystyle{ \sin( +\beta)=\sin \cos\beta+\sin\beta\cos }\) teraz wystarczy podstawić
notic3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 5 paź 2008, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-ń
Podziękował: 11 razy

oblicz sinus sumy kątów

Post autor: notic3 »

dzieki
ODPOWIEDZ