Zad.
a) \(\displaystyle{ cos(1-2x)=- \frac{1}{2}}\)
b) \(\displaystyle{ sin3x=sinx+sin2x}\)
Z gory dzieki.
Dwa rownania
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Dwa rownania
a) (1-2x) = t
\(\displaystyle{ cos t =- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{2}{3} \pi + 2k \pi t = - \frac{2}{3} \pi + 2k \pi}\)
i teraz podstaw za t i masz rozwiązanie
\(\displaystyle{ cos t =- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{2}{3} \pi + 2k \pi t = - \frac{2}{3} \pi + 2k \pi}\)
i teraz podstaw za t i masz rozwiązanie