wykaż tożsamość, 2 funkcje

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
belcik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 lis 2008, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

wykaż tożsamość, 2 funkcje

Post autor: belcik »

Trochę to zapomniałem więc proszę o help.


\(\displaystyle{ \frac{\ctg x +1}{\ctg x-1} = \frac{1+ \tg x}{1 - \tg x}}\)

oraz

\(\displaystyle{ \frac{1+ \cos x}{\sin x} + \frac{\sin x}{1+ \cos x} = \frac{2}{\sin x}}\)


Dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

wykaż tożsamość, 2 funkcje

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ L=\frac{\ctg x+1}{\ctg x-1}=\frac{\frac{1}{\tg x}+1}{\frac{1}{\tg x}-1}=\frac{\frac{1+\tg x}{\tg x}}{\frac{1-\tg x}{\tg x}}=\frac{1+\tg x}{1-\tg x}=P}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

wykaż tożsamość, 2 funkcje

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ \frac{1+ \cos x}{\sin x} + \frac{\sin x}{1+ \cos x}=\frac{1+2cosx+cos^2x+sin^2x}{sinx(1+cosx)}=\frac{2(1+cosx)}{sinx(1+cosx)}=...}\)
ODPOWIEDZ