Witam mam taki problem otoz nie do konca wiem jak zrobic zadanko :
Wymień wszystkie liczby z przedziału spełniające warunek :
a)
sin x = 1/2
tam jeszcze jest wiele innych zadań ale nie zależy mi na tym by je ktoś rozwiązał , chce tylko dowiedzieć sie jak to zrobić.
Nazywaj tematy bardziej po ludzku. Lorek
Równanie trygonometryczne w przedziale
Równanie trygonometryczne w przedziale
Ostatnio zmieniony 6 lis 2008, o 19:15 przez czimaj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 11 razy
Równanie trygonometryczne w przedziale
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) to sinus dla 30 stopni, więc te liczby to:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}+2k\pi}\), i ma należeć to tego przedziału co podałeś, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}, \frac{5\pi}{6}}\)
//to widać z wykresu
Czy taka jest odpowiedź?
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}+2k\pi}\), i ma należeć to tego przedziału co podałeś, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}, \frac{5\pi}{6}}\)
//to widać z wykresu
Czy taka jest odpowiedź?