rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ sinx+cosx=\frac{cos2x}{1-sin2x}}\)
prosze o wskazówki jak rozwiązać to równanie
rozwiąż równanie
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
rozwiąż równanie
No to masz wskazówki
\(\displaystyle{ \cos 2x=\cos^2x-\sin^2x=(\cos x-\sin x)(\cos x+\sin x)\\1-\sin 2x=\sin^2x-2\sin x\cos x+\cos^2x=(\cos x-\sin x)^2}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x=\cos^2x-\sin^2x=(\cos x-\sin x)(\cos x+\sin x)\\1-\sin 2x=\sin^2x-2\sin x\cos x+\cos^2x=(\cos x-\sin x)^2}\)