rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ sin^{3}x+cos^{3}x=1}\)
prosze o wskazówki jak rozwiązać to równanie
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 9 razy
rozwiąż równanie
rozłóż sobie to ze wzorów skróconego mnożenia i wpisz jedynkę trygonometryczną:
\(\displaystyle{ \left(sinx+cosx\right)\left(sin^{2}x-sinxcosx+cos^{2}x\right)=1}\)
\(\displaystyle{ \left(sinx+cosx\right)\left(sin^{2}x-sinxcosx+cos^{2}x\right)=1}\)