Witam, mam takie zadanie:
"Wiedząc, że \(\displaystyle{ ctg x = 3}\), oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych zmiennej \(\displaystyle{ x}\)"
Potrafilby ktos pomoc?
Wyznacz funkcje trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 9 razy
Wyznacz funkcje trygonometryczne
\(\displaystyle{ tgx = \frac{1}{ctgx} tgx = \frac{1}{3}}\)
aby policzyć pozostałe potrzeba rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin^{2}x+cos^{2}x=1\\ \frac{cosx}{sinx} = 3\end{cases}}\)
aby policzyć pozostałe potrzeba rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin^{2}x+cos^{2}x=1\\ \frac{cosx}{sinx} = 3\end{cases}}\)